En fråga som väckt en hel del uppmärksamhet det senaste året är slopandet av tabeller för barn under 13 år. Men denna fråga har hamnat i vägen för en annan, större och viktigare fråga. Det handlar om att fler och fler barn slutar idrotta. Vad kan man göra åt det?
Att idrotta, exempelvis genom att utöva lagidrott, är bra för barn. Med tanke på de stigande ohälsotalen är det viktigt att barn och ungdomar idrottar, och att de gör det de så långt upp i åldrarna som möjligt. Om det sedan sker i form av en lagidrott, som fotboll eller innebandy, eller i en individuell idrott som simning eller skidskytte, det är egentligen mindre viktigt.
Dessvärre minskar idrottandet bland barn som närmar sig tonåren. Det finns många teorier om varför det är så, och vad man ska göra för att komma till rätta med problemet. Riksidrottsförbundet har bl.a. slopar serietabellerna i lagidrotter för barn under 13 år, vilket SvD skriver om här. Många har missförstått detta, och tror att det handlar om att man har slutat utse vinnare i matcher, men detta stämmer alltså inte. Dessutom rör det sig om en rekommendation från Riksidrottsförbundet, som det är upp till respektive specialförbund att hörsamma.
Varför slutar barnen idrotta?
Enligt den här artikeln i Göteborgs-Posten är det framför allt vuxenvärldens krav och kostnaderna som gör att många barn slutar idrotta. Många kommer dock tillbaka i de sena tonåren, t.ex. genom att börja spela i ett korplag.
Det är också viktigt att föräldrar rannsakar sig själva. Det är viktigt att barnen får idrotta på sin nivå, och på sina egna villkor.
– Efter varje match borde förälderns första fråga vara: var det roligt, trivdes du på planen? Inte det att: vad blev matchen, gjorde du mål? Det är kanske fortfarande den vanligaste frågan efter en match, säger juniortränaren och föräldern Glenn Lindholm.
Genom att toppa lagen tidigt riskerar man också att gå miste om talanger. Barn utvecklas olika, och det finns inget som säger att ett barn som utvecklas långsamt inte kommer att utveckla stor talang senare. Glenn Lindholm, som också kommenterar skidsport, säger att man kan börja fokusera på resultatet först då åkaren är i 18-årsåldern.