Modern teknik som mobiltelefoner och annat hjälper till med mycket i vardagen. Inte minst som förälder finns det mycket hjälp med barnen att hämta. Men vid sidan av fördelarna finns också en baksida: så kallat skärmberoende framstår alltmer som ett problem.
Mobiltelefoner, laptops, surfplattor och annan modern teknik håller oss uppkopplade och välinformerade som aldrig förr. Du kan få svar på frågor om i princip vad som helst på direkten och du behöver aldrig gå vilse i sökandet efter en särskild restaurang eller vad du nu skulle råka leta efter. För föräldrar bidrar tekniken också med en mängd förbättringar som tidigare generationer knappast kunnat föreställa sig. Till exempel kan du nu se var ditt barn är med en gps-klocka för barn, ett enkelt sätt att alltid hålla koll på vart ditt barn befinner sig och slippa oro vid eventuella förseningar och annat.
Teknik på gott och ont
Men det finns väl egentligen ingenting gott som inte också för något ont med sig. I kölvattnet av att barnen har tillgång till allt mer teknik har också vad som kommit att kallas för “skärmberoende” uppstått. Problemet är att allt som går att göra i våra mobiltelefoner med mera blir en snabb genväg till att få små kickar. Det handlar om att se de senaste klippen på Youtube, att hålla sig uppdaterad i sociala medier om vad vännerna gör och om att samla likes och annat på Instagram. I längden kan det bli så illa att ett beroende uppstår och att barn (vuxna också för den delen) blir stressade och oroliga om de inte ständigt kan hålla sig uppdaterade via sina mobiler eller andra skärmar. En av de jobbigaste faktorerna med detta är att ett beroende kan smyga sig på ditt barn utan att du eller någon annan familjemedlem märker det förrän det är försent. Det finns dock ett antal enkla åtgärder ni kan ta till för att förebygga skärmberoende.
Så kan du avhjälpa skärmberoende
Det finns många negativa konsekvenser av skärmberoende. Dels hänger det samman med ett stillasittande liv och i förlängningen övervikt. Ett annat problem kan vara att ditt barns sociala liv tar skada då digitalt umgänge ersätter att umgås med vänner i verkligheten. Det finns med andra ord gott om skäl att ta arbetet med att förebygga skärmberoende på stort allvar. Hur vet du att ditt barn ligger i riskzonen? Det finns några saker att hålla uppsikt över. Om ditt barn börjar missköta aspekter av sitt liv såsom att komma i tid till skolan eller börjar försaka sociala relationer med andra kan det finnas skäl att göra något.
Den kanske viktigaste åtgärden att ta till är att begränsa skärmtiden för dina barn. Experter rekommenderar i det sammanhanget att yngre barn ska begränsas till runt 2 timmars skärmtid per dag, medan tonåringar kan få sitta framför skärmen upp till 3 timmar per dag. Men kanske viktigast av allt är att försöka ta reda på om det finns andra bakomliggande skäl till att ditt barn spenderar alltmer tid framför skärmen. Kanske kan det vara så att skolan upplevs som jobbigt eller att hon eller han har det svårt med vänner och annat.